Innovation in short food supply chains: A comparative study between free fairs in Paragominas, Pará

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21527/2237-6453.2023.59.14197

Keywords:

Análise Fatorial Exploratória, Feira Agroalimentar, Estratégias Mercadológicas.

Abstract

This project had as a goal to analyze the innovations endorsement on the commercialization progress and management by Paragominas-Pará fair dealers, putting on spot if there are differences among the local fairies. It was gathered data by questionnaires filled up by the city dealers. A variability set representing the dealer's innovation was reduced in a small group of components through Exploratory Factorial Analysis (EFA) applying the orthogonal rotation VARIMAX. Out of possession of factorial scores for each component was made the Dealers Innovation Index (DII) to establish the innovation endorsement rate among the interviewers. The outcome indicates that the dealers who participate in Hoje têm Feira project have a better innovation index, considering the support they receive from outer organizations. New receiving selling methods, means of communication with the customers, attending to curses and using information technologies are prevalent among these dealers. Concludes the fairies innovation progress allows improvement for both management and clients allurement through different products and services offers, along with using support from outers organizations make easier to embrace this innovations.

References

AMARAL, M. C. F.; MEDEIROS, N. B. C.; RODRIGUES, M.; SOUSA, L. L.; JESUS, E. C.; HAMOY, I. G.; NUNES RODRIGUES, M. D. Management and technological practices in Amazonian fish farms: A case study in the Southeast of Pará. Aquaculture, v. 507, p. 183-189, 30 maio 2019.

ANGULO, J. L. G. Mercado local, produção familiar e desenvolvimento: estudo de caso da feira de Turmalina, Vale do Jequitinhonha, MG. Organizações Rurais & Agroindustriais, v. 5, n. 2, p. 96-109, 18 abr. 2011. Disponível em: http://www.revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/242

BRAZ, M. I.; PEREIRA, M. C. de B. Circuitos alimentares de proximidade: conceitos, definição e práticas. Revista de Geografia, v. 35, n. 3, p. 117-133, 2018.

BRITO, B. The pioneer market for forest law compliance in Paragominas, Eastern Brazilian Amazon. Land Use Policy, v. 94, p. 104.310, 2020. Disponível em: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264837718305672

CASSOL, A.; SCHNEIDER, S. Produção e consumo de alimentos: novas redes e atores. São Paulo: Lua Nova, 2015.

CASSOL, A.; SCHNEIDER, S. Construindo a confiança nas cadeias curtas: interações sociais, valores e qualidade na Feira do Pequeno Produtor de Passo Fundo/RS. In: GAZOLLA, M.; SCHNEIDER, S. Cadeias curtas e redes agroalimentares alternativas: negócios e mercados da agricultura familiar. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2017. p. 520.

CHIFFOLEAU, Y.; MILLET-AMRANI, S.; ROSSI, A.; RIVERA-FERRE, M. G.; MERINO, P. L. The participatory construction of new economic models in short food supply chains. Journal of Rural Studies, v. 68, p. 182-190, 2019. Disponível em: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0743016718304157

DAROLT, M. R.; LAMINE, C.; BRANDENBURG, A.; ALENCAR, M. D. E. C. F.; ABREU, L. S. Alternative food networks and new producer-consumer relations in France and in Brazil. Ambiente & Sociedade, v. 19, n. 2, p. 1-22, 2016.

DORNELES, F. M.; CASSANEGO JUNIOR, P. V.; CORSO, K. B.; CEZAR, B. G. da S. “Hoje é dia de Feira!”: Análise das estratégias de comercialização em uma feira livre brasileira. Desafio On-line, v. 7, n. 3, p. 553-577, 2019.

FANTINI, A.; ROVER, O. J.; CHIODO, E.; ASSING, L. Agroturismo e circuitos curtos de comercialização de alimentos orgânicos na Associação “Acolhida na Colônia” – SC/Brasil. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 56, n. 3, p. 517-534, 2018.

FEENSTRA, G. W. Local food systems and sustainable communities. American Journal of Alternative Agriculture, v. 12, n. 1, p. 28-36, 1997. Disponível em: https://www.cambridge.org/core/article/local-food-systems-and-sustainable-communities/9CA628ACC99277766469B0101E0BAF49

FINATTO, R. A.; CORRÊA, W. K. Desafios e perspectivas para a comercialização de produtos de base agroecológica – o caso do município de Pelotas/RS. Revista Brasileira de Agroecologia, v. 5, n. 1, p. 95-105, 20 mar. 2010. Disponível em: https://revistas.aba-agroecologia.org.br/rbagroecologia/article/view/9669

HAIR, J. F.; BLACK, W. C.; BABIN, B. J.; ANDERSON, R. E. Multivariate Data Analysis. Harlow: Pearson, 2014. 734 p.

LATTIN, J. M.; CARROL, J. D.; GREEN, P. E. Análise de dados multivariados. São Paulo: Cengage Learning, 2011.

MARQUES, M. D.; ROSELINO, J. E.; MASCARINI, S. Taxonomias tecnológicas e setoriais da indústria de transformação brasileira. Revista Brasileira de Inovação, v. 18, n. 2, p. 417-448, 2019.

MARSDEN, T.; BANKS, J.; BRISTOW, G. Food Supply Chain Approaches: Exploring their Role in Rural Development. Sociologia Ruralis, v. 40, n. 4, p. 424-438, 1º out. 2000. DOI: https://doi.org/10.1111/1467-9523.00158

MELO, S. W. C.; OLIVEIRA, L. G.; MIRANDA FILHO, R. J.; ASSAD, S. R. S.; LASSMANN, E. T.; PIRES, L. C.; ARAÚJO, C. V. G. Inovação e combate à pobreza no semiárido. Boletim Gaúcho de Geografia, v. 45, n. 1, p. 167-184, 2019.

MELO, S. W. D.; OLIVEIRA, L. G. A dinâmica da inovação na agricultura familiar do semiárido potiguar. Desenvolvimento e Meio Ambiente, v. 55, n. Edição Especial, p. 517-537, 2020.

MORAIS, J. R. G. de; MAGALHÃES, L. F. B. G. Enraizamento, circuitos curtos e combate à pobreza rural no semiárido nordestino: uma experiência de desenvolvimento rural no Quilombo Tabacaria. Extensão Rural, v. 27, n. 3, p. 20-39, 30 set. 2020. Disponível em: https://periodicos.ufsm.br/extensaorural/article/view/41255

MOREL, A. P. S.; REZENDE, L. T. R.; SETTE, R. S. Negócio feira livre: análise e discussão sob a perspectiva do feirante. Revista Extensão Rural, v. 22, n. 4, p. 43-57, 2015.

NANTES, J. F. D.; SCARPELLI, M. Gestão da produção rural no agronegócio. In: BATALHA, M. O. Gestão agroindustrial. São Paulo: Atlas, 2007. p. 556-584.

NASCIMENTO, F. S. do; BESKOW, P. R. Comercialização e organização dos produtores agroecológicos no Rio Grande do Sul – o estudo das experiências da Associação Agricultores Ecologistas de Ipê e Antonio Prado – Aecia e Centro de Apoio ao Pequeno Agricultor. Redes, v. 20, n. 2, p. 261-282, 29 jun. 2015. Disponível em: https://online.unisc.br/seer/index.php/redes/article/view/2432

NIEDERLE, P. A. Afinal, que inclusão produtiva? A contribuição dos novos mercados alimentares. In: DELGADO, G. C.; BERGAMASCO, S. M. P. P. Agricultura familiar brasileira: desafios e perspectivas de futuro. Brasília: Ministério do Desenvolvimento Agrário, 2017. p. 470.

OECD/EUROSTAT. Oslo Manual 2018: Guidelines for Collecting, Reporting and Using Data on Innovation. 4. ed. Paris: OECD Publishing, 2018. 256 p.

OLIVEIRA, É. D. de. O lugar da produção e consumo em circuitos curtos. Revista de Gestão e Organizações Cooperativas, v. 5, n. 10 SE-Artigos, p. 65-78, 12 fev. 2019. Disponível em: https://periodicos.ufsm.br/rgc/article/view/29113

PLOEG, J. D.; RENTING, H.; BRUNORI, G.; KNICKEL, K.; MANNION, J.; MARSDEN, T.; DE ROEST, K.; SEVILLA-GUZMAN, E.; VENTURA, F. Rural Development: From Practices and Policies towards Theory. Sociologia Ruralis, v. 40, n. 4, p. 391-408, 2000. DOI: http://doi.wiley.com/10.1111/1467-9523.00156

POZZEBON, L.; RAMBO, A. G.; GAZOLLA, M. As cadeias curtas das feiras coloniais e agroecológicas: autoconsumo e segurança alimentar e nutricional. Desenvolvimento em Questão, v. 16, n. 42, p. 405-441, dez. 2017.

RENTING, H.; MARSDEN, T.; BANKS, J. Compreendendo as redes alimentares alternativas: o papel de cadeias curtas de abastecimento de alimentos no desenvolvimento rural. In: GAZOLLA, M.; SCHNEIDER, S. Cadeias curtas e redes agroalimentares alternativas: negócios e mercados da agricultura familiar. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2017. p. 520.

RENTING, H.; MARSDEN, T. K.; BANKS, J. Understanding alternative food networks: Exploring the role of short food supply chains in rural development. Environment and Planning A, v. 35, n. 3, p. 393-411, 2003.

ROCHA, H. C.; COSTA, C.; CASTOLDI, F. L. Comercialização de produtos da agricultura familiar: um estudo de caso em Passo Fundo – RS. Revista de Administração Imed, v. 2, n. 3, p. 151-157, 2012.

SANGALLI, A. R.; SILVA, H. C. H.; SILVA, I. F.; SCHLINDWEIN, M. M. Associativismo na agricultura familiar: contribuições para o estudo do desenvolvimento no assentamento rural Lagoa Grande, em Dourados – MS, Brasil. Organizações Rurais & Agroindustriais, v. 17, n. 2, p. 225-238, 24 ago. 2015. Disponível em: http://www.revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/994

SANTANA, A. C. Índice de desempenho competitivo das empresas de polpa de frutas do Estado do Pará. Revista de Economia Rural, v. 45, n. 3, p. 749-775, 2007.

SATO, L. Processos cotidianos de organização do trabalho na feira livre. Psicologia & Sociedade, v. 19, n. Especial 1, p. 95-102, 2007.

SCHIAVON, O. P.; MAY, M. R.; MENDONÇA, A. T. B. B. Dynamic capabilities and business model innovation in sustainable family farming. Innovation & Management Review, v. 19, n. 3, p. 252-265, 1º jan. 2022. DOI: https://doi.org/10.1108/INMR-07-2021-0136

SEIDLER, E. P.; ANDREATTA, T.; FRITZ FILHO, L. F. Fatores de inserção nos mercados locais sob a ótica dos feirantes. Revista Gestão e Desenvolvimento, v. 18, n. 2, p. 154-177, 5 maio 2021. Disponível em: https://periodicos.feevale.br/seer/index.php/revistagestaoedesenvolvimento/article/view/2454

SERVILHA, M. de M.; DOULA, S. M. O mercado como um lugar social: as contribuições de Braudel e Geertz para o estudo socioespacial de mercados municipais e feiras. Revista Faz Ciência, v. 11, n. 13, p. 123-142, 1º jan. 2009. Disponível em: https://saber.unioeste.br/index.php/fazciencia/article/view/7610

SILVA, M. N.; CECCONELLO, S. T.; ALTEMBURG, S. G. N.; SILVA, F. N.; BECKER, C. A agricultura familiar e os circuitos curtos de comercialização de alimentos: estudo de caso da feira livre do município de Jaguarão, RS, Brasil. Revista Espacios, v. 38, n. 47, p. 1-14, 2017.

SOUZA, P. M. de; FORNAZIER, A.; SOUZA, H. M. de; PONCIANO, N. J. Diferenças regionais de tecnologia na agricultura familiar no Brasil. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 57, n. 4, p. 594–617, 2019.

SUESS-REYES, J.; FUETSCH, E. The future of family farming: A literature review on innovative, sustainable and succession-oriented strategies. Journal of Rural Studies, v. 47, p. 117-140, 2016. Disponível em: http://www-sciencedirect-com.ez4.periodicos.capes.gov.br/science/article/pii/S0743016716301401

VERANO, T. de C.; FIGUEIREDO, R. S.; MEDINA, G. da S. Agricultores familiares em canais curtos de comercialização: uma análise quantitativa das feiras municipais. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 59, n. 3, p. 1-17, 2021.

VIANA, C.; COUDEL, E.; BARLOW, J.; FERREIRA, J.; GARDNER, T.; PARRY, L. How Does Hybrid Governance Emerge? Role of the elite in building a Green Municipality in the Eastern Brazilian Amazon. Environmental Policy and Governance, v. 26, n. 5, p. 337-350, 1º set. 2016. DOI: https://doi.org/10.1002/eet.1720

WANG, M.; KUMAR, V.; RUAN, X.; SAAD, M.; GARZA-REYES, J. A.; KUMAR, A. Sustainability concerns on consumers’ attitude towards short food supply chains: an empirical investigation. Operations Management Research, v. 15, n. 1, p. 76-92, 2022. DOI: https://doi.org/10.1007/s12063-021-00188-x

Published

2023-12-19

How to Cite

Alencar, K. R. de C., Silva, D. C. C., Azevedo Júnior, W. C. de, & Rodrigues, M. (2023). Innovation in short food supply chains: A comparative study between free fairs in Paragominas, Pará. Development in Question Journal, 21(59), e14197. https://doi.org/10.21527/2237-6453.2023.59.14197