GREENHOUSE GAS EMISSIONS ASSOCIATED WITH FOOD DIETS IN BRAZIL

GREENHOUSE GAS EMISSIONS ASSOCIATED WITH FOOD DIETS IN BRAZIL

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21527/2237-6453.2021.55.10660

Keywords:

Climate change. Food consumption. Brazil.

Abstract

The food system is a major source of greenhouse gas (GHG) emission. As emissions vary from product to product, some authors assert that food diets need to change in order allow food production to grow at a minimum environmental impact. Due to the lack of studies on diet-related GHG emissions in Brazil, this paper aims to examine the GHG impact of food diets consumed in every of the 26 Brazilian state capitals plus the Federal district on GHG emissions by individuals of different income brackets. The results show that beef and dairy are the main sources of food-related GHG emissions in Brazil and that the diets of northerners and high-income individuals emit much more. As the food diets consumed in the country vary widely in terms of GHG emission and nutritional value, it is viable to adopt diets that meet nutritional requirements as well as cut GHG emissions.

Author Biographies

Gabriella Nunes da Costa, Universidade Federal de São Carlos (UFSCar)

Bacharel em Ciências Econômicas e Mestre em Economia pela Universidade Federal de São Carlos (UFSCar), Campus Sorocaba.

Danilo Rolim Dias de Aguiar, Universidade Federal de São Carlos (UFSCar)

Doutor em Economia Agrária pela Universidade de São Paulo (USP). Professor da Universidade Federal de São Carlos (UFSCar), Campus Sorocaba.

Mestre e Doutor em Economia Agrária pela Universidade de São Paulo (USP), com pós-doutorado na Purdue University e na University of California - Davis. É professor titular no Departamento de Economia da Universidade Federal de São Carlos (UFSCar), Campus Sorocaba, atuando nas áreas de economia do meio-ambiente e microeconomia aplicada. Anteriormente foi professor na Universidade Federal de Viçosa (UFV) e na Universidade Estadual Paulista (UNESP).

Adelson Martins Figueiredo, Universidade Federal de São Carlos (UFSCar)

Doutor em Economia Aplicada pela Universidade Federal de Viçosa (UFV). Professor da Universidade Federal de São Carlos (UFSCar),  Campus de Sorocaba.

É graduado em Ciências Econômicas pela Universidade Federal de São João del-Rei (2001), mestre (2004) e doutor (2007) em Economia Aplicada pela Universidade Federal de Viçosa. Recebeu Prêmio Edson Potsch Magalhães pela autoria da Melhor Tese de Doutorado em Economia Rural (2008). Foi professor da Universidade Estadual do Oeste do Paraná – UNIOESTE (2007-2008). Atualmente é professor da Universidade Federal de São Carlos – Campus de Sorocaba, participando dos grupos de pesquisas em Economia Aplicada – UFSCar e, em Agronegócio e Desenvolvimento Regional (GEPEC).

Published

2021-07-14

How to Cite

Costa, G. N. da, Aguiar, D. R. D. de, & Figueiredo, A. M. (2021). GREENHOUSE GAS EMISSIONS ASSOCIATED WITH FOOD DIETS IN BRAZIL: GREENHOUSE GAS EMISSIONS ASSOCIATED WITH FOOD DIETS IN BRAZIL. Development in Question Journal, 19(55), 77–92. https://doi.org/10.21527/2237-6453.2021.55.10660