INTERNATIONAL COMMODITIES MARKET: AN ANALYSIS OF BRAZIL'S PARTICIPATION IN THE GLOBAL SOYBEAN MARKET BETWEEN 2008 AND 2019
DOI:
https://doi.org/10.21527/2237-6453.2020.51.76-92Keywords:
Commodity market. Exports of soybeans. Market concentration.Abstract
Soybeans are one of the main commodities marketed today. Looking for an analysis of the concentration of the world soybean markets, referring to the main exporters and a visualization of how Brazil presents itself in such a scenario, the study in question used secondary data to calculate the market concentration CR (k) and the Hirschman-Herfindahl Index. There was a strong concentration of market share in world soybean trade, where the two main producers of soybeans are responsible for an average of 80% of all world exports in the period studied. Although Brazil ranks as the second largest producer of grain, during the period analyzed, from 2012, mainly, the country assumed the first position as the main exporter of soybeans in the world, representing more than 50% of the total marketed.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
a. Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
b. Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c. Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).