Agricultural Modernity of the Microregions of the State of Bahia: some evidences of heterogeneity

AGRICULTURAL MODERNITY OF THE MICROREGIONS OF THE STATE OF BAHIA: SOME EVIDENCES OF HETEROGENEITY

Authors

  • Lucas Xavier Trindade Universidade de São Paulo – FEA/USP. São Paulo/SP, Brasil.
  • Paula Cristina Pedroso Moi Universidade Federal da Bahia (UFBA)
  • João Pedro de Castro Nunes Pereira Universidade Estadual de Santa Cruz (UESC)

DOI:

https://doi.org/10.21527/2237-6453.2021.56.9707

Keywords:

Technology. Agricultural development. Epacialization.

Abstract

The article aimed to classify, analyze and specialize the level of agricultural modernity of the microregions of the state of Bahia. The Agricultural Modernity Index (IMA) was used as an indicator built from multivariate statistics, specifically, factor analysis with data from the 2006 Agricultural Census. From the factorial scores, the IMA was built, which showed the presence of technological structural heterogeneity in the segment. in Bahia. Of the 32 microregions, 18 had lower than average AMI, characterizing the coexistence of pockets of agricultural modernity with microregions on the fringes of technological development. All the microregions of the far west of Bahia, the state's agricultural frontier in the region known as MATOPIBA, where export-oriented grain production predominates, are among the highly modern microregions as well as the microregions to the south of the state where is concentrated the second largest forest and pulp cluster in the country and the most important agricultural crop in the state, cocoa, both export oriented.

Author Biographies

Lucas Xavier Trindade, Universidade de São Paulo – FEA/USP. São Paulo/SP, Brasil.

Doutorando em Administração pela Universidade Federal da Bahia (EA-UFBA). Mestre em Economia Regional e Políticas Públicas pela Universidade Estadual de Santa Cruz (UESC). Mestre em Conservação da Biodiversidade e Desenvolvimento Sustentável pelo Instituto de Pesquisas Ecológicas (IPE). Administrador (UESC). Bolsista da Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - Capes.

Paula Cristina Pedroso Moi, Universidade Federal da Bahia (UFBA)

Doutoranda em Administração pela Universidade Federal da Bahia - UFBA. Mestre em Economia pela Universidade Federal de Mato Grosso - UFMT (2018), área de concentração Economia e Desenvolvimento. Especialização em Auditoria e Controladoria Empresarial pela UFMT (2017). Graduada em Administração pela UFMT (2015). 

João Pedro de Castro Nunes Pereira, Universidade Estadual de Santa Cruz (UESC)

Engenheiro Agrônomo formado pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1990), mestre em Ciência do Solo pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (1993) e Doutor em Engenharia de Produção pela Universidade de São Paulo (2007). Atualmente é professor do Curso de Engenharia de Produção da Universidade Estadual de Santa Cruz (UESC) em Ilhéus/BA e Professor Orientador no Mestrado de Economia Regional e Políticas Públicas da UESC. 

Published

2021-11-24

How to Cite

Trindade, L. X., Moi, P. C. P., & Pereira, J. P. de C. N. (2021). Agricultural Modernity of the Microregions of the State of Bahia: some evidences of heterogeneity: AGRICULTURAL MODERNITY OF THE MICROREGIONS OF THE STATE OF BAHIA: SOME EVIDENCES OF HETEROGENEITY. Desenvolvimento Em Questão, 19(56), 7–22. https://doi.org/10.21527/2237-6453.2021.56.9707