PERCEPÇÕES DE GESTORES SOBRE AS AÇÕES DE EDUCAÇÃO ALIMENTAR E NUTRICIONAL NA ESCOLA

MANAGERS PERCEPTIONS ABOUT FOOD AND NUTRITIONAL EDUCATION ACTIONS AT SCHOOL

Authors

  • Taís Fátima Soder Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões/ Campus de Frederico Westphalen.
  • Fábia Benetti Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões
  • Rúbia Garcia Deon Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões
  • Dionara Simoni Hermes Volkweis Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões
  • Cênio Back Weyh Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões

DOI:

https://doi.org/10.21527/2176-7114.2021.43.11163

Keywords:

Educação Alimentar e Nutricional, Gestão, Percepção, Escola

Abstract

Food and Nutrition Education (FNE) represents one of the most important practices and strategies to encourage the incorporation of healthy eating habits of an emancipatory character in the lives of new generations. In this perspective, the study aimed to identify the perception of managers about FNE in the school context. It is a qualitative investigation with a hermeneutic approach. As for the ends, it involves exploratory descriptive research and as for the means, field research. Data were collected through recorded interviews with education secretaries and nutritionists, technicians responsible for school meals (12 respondents) from some municipalities in the Middle and Upper Uruguay / RS. The choice of the sample is considered simple probabilistic and random. Content analysis was chosen as a strategy for discussing the data obtained in the field research. When asked about the perception of FNE at school, respondents highlighted these actions as reflective practices, health promoters, trainers of actors and food autonomy. Regarding what could be done, they highlighted the need for constant encouragement, integrative projects, teacher training on the subject and, also, the importance of FNE work in the family environment. It is concluded that the school presents itself as a favorable environment for the development of problematic, dialogical FNE strategies and, considering the local reality, promoting the need for management and adequate planning of these actions.

Author Biographies

Fábia Benetti, Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões

Nutricionista, graduada pela Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões -Campus de Erechim, RS. Mestre em Envelhecimento Humano da Universidade de Passo Fundo-RS. Doutorado em andamento em Ciências em Gastroenterologia e Hepatologia UFRGS. Coordenadora e Docente do Curso de Nutrição da Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões- Campus Frederico Westphalen. Nutricionista Clínica da Clínica Santa Margarida.

Rúbia Garcia Deon, Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões

Nutricionista. Doutora em Gerontologia Biomédica pela PUCRS; Mestre em Saúde Coletiva; Especialista em Gestão da Atenção à Saúde do Idoso; Especialista em Nutrição Clínica com Ênfase em Doenças Crônico-Não-Degenerativas; Docente do Curso de Nutrição da Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões Campus de Frederico Westphalen-RS.

Dionara Simoni Hermes Volkweis, Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões

Graduada em Nutrição pela Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul (2004), Pós-Graduada em Saúde Pública pela Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul (2006) e mestrado em Envelhecimento Humano pela Universidade de Passo Fundo (2013). Docente do Curso de Nutrição da Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões URI campus de Frederico Westphalen

Cênio Back Weyh, Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões

Doutor em Educação (2005) pelo Programa de Pó-Graduação em Educação pela Universidade do Vale do Rio dos Sinos; Mestre em Educação (1993) pela Universidade Federal de Santa Maria; Especialista em Educação pela FUNDAMES / URI (1987); Graduação em Pedagogia(1983) e Graduação em Filosofia (1984), ambas pela Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul; Docente titular do PPG - Mestrado Profissional em Ensino Científico e Tecnológico; docente do Curso de Pedagogia - Universidade Regional Integrado do Alto Uruguai e das Missões - Câmpus de Santo Ângelo. Pesquisa os clássicos da Educação Brasileira e Latino Americana na perspectiva do campo popular; em experiência na área de Educação, atuando principalmente nos seguintes temas: Educação e Escola, Paulo Freire, Florestan Fernandes; Educação popular, Estado, Democracia, Processos Participativos. Livros publicados: Educar pela Particiopação: uma leitura político-pedagógica do Orçamento Participativo Estadual no município de Salvador das Missões (2011 - EDIURI); Educação Emancipatória como estratégia de efetivação do controle social em conselhos Municipais de Saúde (2016 - CRV); Educação dialógico-libertadora é possível? (2017 - CRV).

Published

2021-10-04

How to Cite

Soder, T. F., Benetti, F., Deon, R. G., Volkweis, D. S. H., & Weyh, C. B. (2021). PERCEPÇÕES DE GESTORES SOBRE AS AÇÕES DE EDUCAÇÃO ALIMENTAR E NUTRICIONAL NA ESCOLA: MANAGERS PERCEPTIONS ABOUT FOOD AND NUTRITIONAL EDUCATION ACTIONS AT SCHOOL. Context and Health Journal, 21(43), 18–32. https://doi.org/10.21527/2176-7114.2021.43.11163

Issue

Section

Nutrição & Saúde