NUTRITIONAL STATUS OF ELDERLY RESIDENTS IN A GERIATRIC INSTITUTION AND THE RELATION WITH THE FOOD CONSUMPTION
DOI:
https://doi.org/10.21527/2176-7114.2020.41.25-35Keywords:
Nutrition of the elderly., Health of the Institutionalized Elderly., Elderly Food Intake.Abstract
Objective: to assess the nutritional status and food intake of institutionalized elderly, verifying possible relationships between them. Methodology: it was a cross-sectional descriptive study with a quantitative approach, involving 48 elderlies. Weight (W), height (H), body mass index (BMI), arm circumferences (AC), calf (CC) and waist (WC), triceps skinfold (TSF), and arm muscle circumference were evaluated (AMC). The three-day 24h food record (R24h) was used to analyze food consumption. Spearman's correlation was applied to verify the relationship between anthropometry and food consumption. Results: it was found that the majority of the elderly were overweight, abdominal adiposity and malnutrition according to the assessment of AC and AMC. CC was within the normal range, and TSF indicated obesity only among men. Insufficient consumption of fibers, calcium, vitamins D and E was found, while saturated fat, iron and proteins (g/kg) were above the recommendation in both sexes. There was a weak correlation between anthropometric variables and total calories, macronutrients and fibers. Conclusion: it was possible to confirm the nutritional status of institutionalized elderly, marked by the coexistent excess weight with muscle loss, and it was concluded that this is related to the distribution of macronutrients, especially with regard to the percentage of lipids and carbohydrates. It is suggested that this condition is aggravated by the sedentary lifestyle of the elderly, since the increased consumption of proteins did not prevent the loss of muscle mass.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Autores que publicam na Revista Contexto & Saúde concordam com os seguintes termos:
a) A submissão de trabalho(s) científico(s) original(is) pelos autores, na qualidade de titulares do direito de autor do(s) texto(s) enviado(s) ao periódico, nos termos da Lei 9.610/98, implica na cessão de direitos autorais de publicação na Revista Contexto e Saúde do(s) artigo(s) aceitos para publicação à Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul, autorizando-se, ainda, que o(s) trabalho(s) científico(s) aprovado(s) seja(m) divulgado(s) gratuitamente, sem qualquer tipo de ressarcimento a título de direitos autorais, por meio do site da revista e suas bases de dados de indexação e repositórios, para fins de leitura, impressão e/ou download do arquivo do texto, a partir da data de aceitação para fins de publicação. Isto significa que, ao procederem a submissão do(s) artigo(s) à Revista Contexto e Saúde e, por conseguinte, a cessão gratuita dos direitos autorais relacionados ao trabalho científico enviado, os autores têm plena ciência de que não serão remunerados pela publicação do(s) artigo(s) no periódico.
b). Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
c). Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
d). Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).