The worker's plate: linking urban and rural through food vouchers
DOI:
https://doi.org/10.21527/2237-6453.2022.58.11834Keywords:
Food, Health, Food system, Worker’s Food Program, Rural DevelopmentAbstract
Despite the recognition of the relationship among food systems, health and environment sustainability, the construction of integrated strategies to overcome problems related to the intersection of those areas faces difficulties. In an uncertain scenario about the continuity of agroecology and adequate and healthy food public policies, the strengthening of local levels initiatives to promote sustainable food systems is on the horizon. The relevance of the Worker Food Program is at the potential of reaching all links in the food system, benefiting the families' feeding. With the objective of exploring alternatives to the production and consumption relations to promote rural and urban health, this research was dedicated to deepen the knowledge about an emerging experience in workers' food. To this end, a case study was carried out on the food voucher model implemented by the Papayas enterprise in the city of Porto Alegre (RS). The results point to the potential of the analyzed initiative as a model to be multiplied, reinforcing the significant role that workers' food can play in rescuing connections between urban and rural and in strengthening sustainable food systems that promote health and rural development.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Desenvolvimento em Questão
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
a. Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
b. Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c. Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).