FACTORS ASSOCIATED WITH QUALITY OF LIFE, NUTRITIONAL STATUS AND PUBLIC POLICIES OF ELDERLY: integrative review

FACTORS ASSOCIATED WITH QUALITY OF LIFE, NUTRITIONAL STATUS AND PUBLIC POLICIES OF ELDERLY: INTEGRATIVE REVIEW

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21527/2176-7114.2021.44.10412

Keywords:

IDOSO, ESTADO NUTRICIONAL, NUTRIÇÃO DO IDOSO, POLÍTICAS DE SAÚDE DO IDOSO, QUALIDADE DE VIDA

Abstract

Objective: To analyze the Brazilian scientific production on quality of life (QOL), nutritional status (NS) and public policies of the elderly. Methodology: An integrative review of the literature was carried out, with evidence searches in the VHL, PubMed and Scielo databases in order to answer the question: Which factors most interfere in the quality of life of the elderly? Results: 15 articles were selected, being 9 on QOL, 5 nutritional status and 1 public policies of the elderly. There was a predominance of women, between 60 and 70 years of age, married, retired, receiving a minimum wage and with low schooling. Most perceived their QOL and Health as "Good." The most prevalent diseases were chronic noncommunicable diseases and most of the elderly practiced physical activity regularly. Regarding the nutritional status, excess weight and inadequate eating habits were the ones that stood out the most. Participating in activities in community centers promotes health and well-being and improves the perception of QOL. Conclusion: social determinants of health, physical activity, sex, age, economic class, nutritional and health status, and participation in a cohabitation group for the elderly are associated with the quality of life of the elderly. Keywords: Elderly. Nutritional status. Nutrition of the elderly. Health policy of the elderly. Quality of life.

Author Biography

Marina Garcia Manochio Pina, UNIVERSIDADE DE FRANCA - UNIFRAN

Possui graduação em Nutrição pela Universidade de Franca (2005), Mestrado em Saúde Pública pela Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto-Universidade de São Paulo (2009) , Doutorado em Ciências pela Universidade de São Paulo (2014) e Pós-Doutorado no Departamento de Ciências da Saúde da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto, Universidade de São Paulo (em andamento). Vice-coordenadora e docente do programa de pós-graduação (mestrado e doutorado) em Promoção de Saúde e do curso de Nutrição da Universidade de Franca. Membro do colegiado do curso de Promoção de Saúde e do curso de Nutrição, atuando nas linhas de pesquisa Políticas e Práticas em Promoção da Saúde e Ambientes, Tecnologias e Sustentabilidade em Promoção da Saúde. Presidente do Comitê de Inserção Social (CIS) da Unifran; Coordenadora da clínica de nutrição e do Núcleo de estudos e assistência em transtornos alimentares e obesidade (NEOTA) da Unifran. Membro do Grupo de assistência em transtornos alimentares do Hospital das Clínicas da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto (GRATA - HCFMRP USP). Líder do Grupos de Pesquisa do CNPQ: Núcleo de Estudos do Comportamento Alimentar e Promoção da Saúde/NECAPSq. Membro do Grupo de Pesquisa Núcleo de Estudos e Pesquisas em Promoção da Saúde (NEP-PS) e do Grupo de Estudo em Promoção de Saúde. Tem experiência na área de Nutrição, com ênfase em Nutrição, atuando principalmente nos seguintes temas: transtornos alimentares, composição corporal,nutrição esportiva, comportamento alimentar e promoção da saúde.

Published

2022-02-18

How to Cite

Terra Marinho, J. R. ., Manochio Pina, M. G. ., & Ramos, S. B. (2022). FACTORS ASSOCIATED WITH QUALITY OF LIFE, NUTRITIONAL STATUS AND PUBLIC POLICIES OF ELDERLY: integrative review: FACTORS ASSOCIATED WITH QUALITY OF LIFE, NUTRITIONAL STATUS AND PUBLIC POLICIES OF ELDERLY: INTEGRATIVE REVIEW. Revista Contexto &Amp; Saúde, 21(44), 130–148. https://doi.org/10.21527/2176-7114.2021.44.10412

Issue

Section

Nutrição & Saúde