FOOD AND NUTRITION EDUCATION IN GROUP: SOCIOECONOMIC CHARACTERIZATION, FOOD CONSUMPTION AND NUTRITIONAL STATUS OF PARTICIPATS
SOCIOECONOMIC CHARACTERIZATION, FOOD CONSUMPTION AND NUTRITIONAL STATUS OF PARTICIPATS
DOI:
https://doi.org/10.21527/2176-7114.2021.43.10791Keywords:
Health Promotion, Health Education, Food and Nutrition Education, Food Consumption, Nutritional StatusAbstract
Health education in group have advantages over individualized interventions. Food and nutrition education carried out in groups has low operating costs, wide coverage, contributes to the strengthening of social networks, in addition to be an effective method of health promotion. However, it is necessary to know the participants, so that interventions can be targeted. In this sense, the objective of this study was to characterize the socioeconomic profile, pattern of food consumption and the nutritional status of participants in a group of food and nutrition education. This is a cross-sectional study conducted with 26 individuals enrolled in a University Open to the Elderly. The data were obtained through socioeconomic questionnaires, dietary surveys, and anthropometric assessment. The results indicated that the studied population has a monthly income and education higher than the average of the Brazilian population, a high frequency of inadequacy regarding the distribution of macronutrients, especially lipids (n=13); high frequency of increased intake of saturated (n=16) and trans (n=14) fatty acids, and sodium (n=9). High number of participants consuming dietary fiber (n=18) and calcium below (n=23) the recommended level; and inadequacy for vitamin D (n=26) intake. There was a predominance of overweight, cardiovascular risk and a frequency above 35% of attention to the reduction of muscle mass. The realization of this research allowed to understand the social context of the participants and to identify the nutritional needs, guiding the choice of themes and methodologies for the actions of food and nutrition education in group.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Autores que publicam na Revista Contexto & Saúde concordam com os seguintes termos:
a) A submissão de trabalho(s) científico(s) original(is) pelos autores, na qualidade de titulares do direito de autor do(s) texto(s) enviado(s) ao periódico, nos termos da Lei 9.610/98, implica na cessão de direitos autorais de publicação na Revista Contexto e Saúde do(s) artigo(s) aceitos para publicação à Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul, autorizando-se, ainda, que o(s) trabalho(s) científico(s) aprovado(s) seja(m) divulgado(s) gratuitamente, sem qualquer tipo de ressarcimento a título de direitos autorais, por meio do site da revista e suas bases de dados de indexação e repositórios, para fins de leitura, impressão e/ou download do arquivo do texto, a partir da data de aceitação para fins de publicação. Isto significa que, ao procederem a submissão do(s) artigo(s) à Revista Contexto e Saúde e, por conseguinte, a cessão gratuita dos direitos autorais relacionados ao trabalho científico enviado, os autores têm plena ciência de que não serão remunerados pela publicação do(s) artigo(s) no periódico.
b). Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
c). Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
d). Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).