Intervention strategy for sodium and lipid adequacy in school food preparations
INTERVENTION STRATEGY FOR ADEQUATING SODIUM AND LIPID IN SCHOOL FOOD PREPARATIONS
DOI:
https://doi.org/10.21527/2176-7114.2021.44.10676Keywords:
Preparation Data Sheet, Sodium, Lipid, Menu PlanningAbstract
Objective: To carry out a nutritional intervention through the construction and implementation of the Technical Preparation Form focusing on the adequacy of the supply of sodium and lipids in food preparations. Step 1. Diagnosis: Analysis of the amount of lipid using the technique of extraction using the Soxhlet and sodium apparatus by weighing the amount of added salt used and calculating the amount of sodium using the Brazilian Table of Food Composition and, application of script to observe the preparation method. Step 2. Intervention: Development and implementation of the Technical Preparation Sheets using the model recommended by the National School Feeding Program. Step 3. Evaluation of acceptability by students according to the Program manual, analysis of the use of Technical Preparation Sheets by the observation script and analysis of the quantity by the method already mentioned above. An adequate lipid and sodium value of 67.5% was observed above that recommended by the program for two meals (up to 600 mg). After the implementation of the technical preparation sheets, the amount of sodium was reduced to 26.4% of the recommendation and that of lipid remained adequate. The intervention was effective in promoting a standardization of rice and bean production through the Technical Preparation Form with an adequate amount of oil and added salt, promoting greater nutritional quality.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Autores que publicam na Revista Contexto & Saúde concordam com os seguintes termos:
a) A submissão de trabalho(s) científico(s) original(is) pelos autores, na qualidade de titulares do direito de autor do(s) texto(s) enviado(s) ao periódico, nos termos da Lei 9.610/98, implica na cessão de direitos autorais de publicação na Revista Contexto e Saúde do(s) artigo(s) aceitos para publicação à Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul, autorizando-se, ainda, que o(s) trabalho(s) científico(s) aprovado(s) seja(m) divulgado(s) gratuitamente, sem qualquer tipo de ressarcimento a título de direitos autorais, por meio do site da revista e suas bases de dados de indexação e repositórios, para fins de leitura, impressão e/ou download do arquivo do texto, a partir da data de aceitação para fins de publicação. Isto significa que, ao procederem a submissão do(s) artigo(s) à Revista Contexto e Saúde e, por conseguinte, a cessão gratuita dos direitos autorais relacionados ao trabalho científico enviado, os autores têm plena ciência de que não serão remunerados pela publicação do(s) artigo(s) no periódico.
b). Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
c). Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
d). Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).